Voor patiënten
Waar heeft u last van?
“Ik heb mijn hand beschadigd”
Door kennis van de anatomie van de hand en wondgenezing kunnen wij u begeleiden bij een voorspoedig herstel.
“Ik heb pijn in mijn hand en/of arm”
Pijn kan allerlei oorzaken hebben: overbelasting, een ongeluk of een onderliggende ziekte waardoor u pijn heeft. Bij ons handencentrum zullen we altijd eerst met u kijken naar de oorzaak en u een voorstel te doen voor behandeling.
“Het gevoel in mijn hand is minder”
Bij gevoelsverlies is het belangrijk dat u weet waar het vandaan komt, wat u kunt verwachten in de toekomst en waar u rekening mee moet houden. Wij kunnen het gevoel testen en kijken wat er aan de hand is. Van hieruit kunnen we een behandeling opstarten en adviseren hoe hiermee om te gaan. Behandeling voor dit probleem kan heel divers zijn: van oefeningen tot spalkbehandeling.
“Ik mis kracht”
Nadat wij met u onderzocht hebben bekeken waarom u kracht mist kunnen wij een op uw probleem afgestemd oefenprogramma maken waarmee u aan de slag kunt.
”Ik ben geopereerd aan mijn hand”
Na een operatie is het essentieel dat u tijdens herstel hiervan begeleid wordt door een handtherapeut die doortastend te werk gaat om u zo snel en goed mogelijk uw hand weer kunt gebruiken zoals u dat gewend was. Hierbij heeft uw handtherapeut korte lijntjes met de chirurg die u behandeld heeft.
“Ik kan mijn hand niet meer goed aansturen na een hersenletsel”
Als u door een beroerte of ander niet aangeboren hersenletsel (NAH) of ziekte u hand niet meer goed aan kunt sturen en gebruiken hebben we binnen ons handencentrum veel ervaring en expertise om een samen met u een plan op te stellen hoe u weer controle over uw handfunctie kunt krijgen. Wij maken daarbij in ons handencentrum gebruik van het Saebo-concept.
“Ik heb een ziekte waardoor ik mijn hand(en) niet meer goed kan gebruiken”
Er zijn veel verschillende en uiteenlopende aandoeningen waardoor u uw hand niet meer kan gebruiken zoals u dat wil…..
Aandoeningen
Artrose (Gewrichtsslijtage)
Triggerfinger
Reuma
Ziekte van Quervain
Gewricht is uit de kom geweest (luxaties)
Buigpeesletsel
Dystrofie (CRPS)
Ganglion
Skiduim
Tenniselleboog / Golferselleboog
Handtherapie
De handtherapeut verzorgt de handtherapie conservatief (zonder operatie) of na een operatie. De handtherapeut zal na een intake/screening samen met u de behandelmogelijkheden bespreken en gemeenschappelijk behandeldoelen opstellen. Doel is om zo snel mogelijk van uw klachten af te komen en zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren.
Praktische oefeningen
Oefeningen die u van de hand- fysiotherapeut krijgt zijn erop gericht de beweeglijkheid te optimaliseren en het opheffen van pijn, zwelling, stijfheid, tintelingen of krachtsverlies. De handtherapeut gaat met u oefenen om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren. Ook bestaat oefentherapie uit het verbeteren van de spierkracht, stabiliteit en coördinatie van de hand, pols en arm. Oefeningen die u krijgt zijn ervoor om uw hand in uw dagelijkse leven weer zo goed mogelijk in te kunnen zetten. De hand-ergotherapeut zal altijd de link leggen met uw dagelijkse situatie kan u hierin ook adviseren als het gaat om het uitvoeren van u dagelijkse activiteiten op gebied van werk, zelfverzorging en hobby’s.
Spalktherapie
Tijdelijke oefenspalken kunnen u ondersteunen bij uw herstel. Ook maken onze hand- ergotherapeuten spalken om overbelasting en pijn te voorkomen.
Advisering
Onze therapeuten adviseren u over hoe u er voor kunt zorgen dat u zo snel mogelijk herstelt. Onze hand –ergotherapeuten kunnen u vertellen hoe u uw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren met uw handprobleem. Wij kunnen u begeleiden en adviseren bij uw werkhervatting. Onze hand-ergotherapeuten hebben uitgebreide kennis van hulpmiddelen en spalken die u kunt gebruiken in om u beter te kunnen redden met uw handprobleem.
Littekenbehandeling
Met behulp van verschillende technieken en applicaties.